Panouri luminatoare de acoperiș

Lumina zilei este esențială pentru o viață sănătoasă. E un fapt cunoscut că abundența luminii zilei creează în general forței de muncă o senzație de sănătate și bunăstare și de asemeni ridică productivitatea și siguranța.
Fiecare loc de muncă ar trebui să fie suficient iluminat, într-o mare măsură cu lumina naturală.
Cea mai eficientă metodă de asigurare a luminii zilei, uniformă și consistentă, îndeosebi în clădirile mari, e folosirea luminatoarelor de acoperiș. Acestea sunt de până la trei ori mai eficiente decât ferestrele montate pe perimetrul construcției.
Pentru asigurarea iluminării uniforme și împiedicarea orbirii ar trebui să se folosească iluminare difuză.
Considerații de proiectare

Considerațiile de proiectare ar trebui să includă:

  • Fragilitatea (atât inițială cât și ulterioară) a luminatoarelor de acoperiș selectate.
  • Analiza transmisiei și de distribuție a luminii
  • Transferul termic (valoarea-U)
  • Riscul de condens, inclusiv al punților termice la perimetrul luminatorului de acoperiș și la piesele intermediare
  • Durabilitatea și durata de viață funcțională a sistemului de luminatoare (luminatoarele profilate pot fi greu de înlocuit pe acoperișul metalic)
  • Acces în siguranță în scopul întreținerii

Posibilități tipice de aranjare a luminatoarelor

Aranjările prezentate se pot utliza pentru acoperișuri înclinate sau curbe.
Aranjarea în formă de tablă de șah – cea mai uniformă distribuție a luminii, mai dificil de realizat.
Aranjare în coamă – distribuția optimă a luminii la clădirile cu volum mic, dar generază încărcări ridicate din sucțiunea vântului. Luminatoarele tip cupolă de coamă sunt furnizate de producători specializați.
Aranjarea între coamă și streașină – distribuirea potrivită a luminii, ușurință la montaj, dar în dreptul coamei și streașinii există o încărcare ridicată datorată sucțiunii vântului.

Notă: Se recomandă ca între coamă și prima pană de sus și între streașină și prima pană de jos să fie panouri izolatoare.

Aranjarea pe direcția pantei – compromis între aranjarea în forma tablei de șah și aranjarea de la coamă la streașini, evitând zonele cu încărcare înaltă din sucțiunea vântului

Aplicații

Panourile luminatoare cu strat de suprafață dublu KS1000 RW/GRP se pot folosi numai în combinație cu panourile izolatoare Kingspan KS1000 RW la acoperișurile cu înclinare minimă de 4° (7%).
Kingspan nu recomandă aranjarea luminatoarelor de acoperiș în serie, adică unul lângă altul.


Chequerboard


Ridge to Eaves


Ridge


Mid Slope


Materiale

Luminatoarele în același plan cu suprafața acoperișului au același profil cu cel al panourilor metalice. Sunt produse din fețe din polyester armat cu fibră de sticlă (GRP) în conformitate cu EN 1013-2. Straturile exterior și interior au între 0,8 și 1,2 mm și sunt unite prin intermediul pieselor intermediare din polietilena (distanțeri).

Pierderi de căldură și costurile energetice

Luminatoarele de acoperiș reduc costurile aferente iluminării artificiale. Constructorii ar trebui să fie conștienți de faptul că luminatoarele în general nu izolează termic, deci prin ele o să se piardă mai multă căldură decât prin panou. Beneficiul din asigurarea luminii naturale a zilei trebuie să fie comparat cu creșterea costurilor la încălzire. Costurile la încălzire a clădirii sunt în general mai mari decât cele cu iluminarea artificială.

Transmisia luminii

Transmisia luminii prin luminatoarele de acoperiș cu strat dublu va fi între 70% și 80%. Plăcile GRP asigură în general lumina difuză și o strălucire slabă. Policarbonatul e mai transparent, dar crește luminozitatea solară și strălucirea.

Duritatea și transferul termic

Luminatoarele de acoperiș nu sunt atât de dure precum panourile de acoperiș cu fețe metalice. Luminatoarele de acoperiș cu două fețe au un comportament diferit de al panourilor tristrat. Ca urmare, distanțele dintre pane sunt limitate la aproximativ 1,5 metri și sunt necesare mai multe elemente de fixare cu garnituri de diametru mai mare, pentru a rezista sucțiunii, îndeosebi la coamă, streașini și atice. De exemplu, la luminatoarele de acoperiș trapezoidale, elementele de fixare primare cu garnituri de diametru 29 mm ar trebui să fie poziționate pe fiecare coamă. La suprapunerile dintre luminator și panourile metalice, șuruburile de coasere cu garnitura de 12 mm diametru trebuie fixate la un interval maxim de 400 mm.
Ca urmare a diferențelor de temperatură dintre luminatoare și panourile metalice, elementele de fixare dintre acestea trebuie alese cu grijă.
Detaliile constructive referitoare la luminatoarele de acoperiș Kingspan conțin îndrumări pentru asamblare, etanșare și elemente de fixare.

Rezistența la influențele atmosferice

În principiu, acolo unde se folosesc panouri metalice de acoperiș îmbinate cu panouri luminatoare acestea trebuie îmbinate unele cu celelalte longitudinal și transversal. Grosimea fețelor din care sunt fabricate luminatoarele este de obicei de două ori până la trei ori mai mare decât grosimea feței exterioare a panourilor metalice. Aceasta duce la îmbinări imperfecte între panourile izolatoare și luminatoare. Suprapunerile sunt dificil de etanșat și astfel crește riscul de pătrundere a apei. Luminatoarele de acoperiș trebuie proiectate cât mai lungi pentru a minimiza numărul de îmbinări longitudinale.

Incendiu

În următorul tabel este prezentată comportarea diferitelor materiale din care sunt fabricate luminatoarele, la expunerea la temperaturi înalte:

  GRP Polycarbonate
Gama de temperaturi pentru folosirea continuă -30 °C to +120 °C -40 °C to +120 °C
Temperatura de înmuiere 140 °C 120 °C
Deschideri cauzate de topire No Yes

GRP e mai rezistent la temperaturi înalte decât celelalte materiale folosite la luminatoare. Fiecare material are, în caz de incendiu, potențiale beneficii.

Durabilitate în timpul duratei de viață

La luminatoarele de acoperiș Kingspan se presupune următoarea durată de viață::

  • GRP până la 25 ani
  • Policarbonat până la 20 ani și 10 ani la decolorare

Durata de viață presupusă depinde de amplasarea clădirii, mediul exterior și interior și de instalarea corectă. Curățirea periodică în timpul acestei perioade ajută la menținerea unei transmisii de lumină optime.
Policarbonatul nu ar trebui să se folosească niciodată în combinație cu panouri de culoare închisă sau cu materiale de etanșare de culoare închisă, deoarece aceasta ar putea duce la creșterea temperaturii, care poate cauza înmuiere, deformare și deteriorare.
Notă: Plăcile de policarbonat trebuie să fie izolate de panourile acoperite cu plastisol cu ajutorul unei benzi sau alt tip de etanșare.

 

Înapoi acasă

Contact

Kingspan S.R.L.
Str. Grigore Mora nr. 22
et. 1, ap. 2
Bucuresti, sector 1
ZIP code 011887
Tel: +4021 2315089
Fax: +4021 2221555
info@kingspan.ro