Acustică

Scopul studiului acusticii este protecția împotriva zgomotului provenit din surse exterioare sau din activitățile din interiorul clădirii. Zgomotul poate fi descris ca un sunet nedorit și neplăcut, intensitatea acestuia depinzând de nivelul presiunii, care se măsoară în decibeli (dB).
Urechea umană reacționează la intensitatea sunetului, care depinde de frecvență. Frecvența e exprimată în cicluri pe secundă, în herți (Hz).

Urmează exemple tipice ale nivelelor de presiune acustică:

Pragul de durere al timpanului este

140 dB

Decolarea avionului 100 dB
Mașină de găurit pneumatică 90 dB
Tren 80 dB
Aspirator 60 dB
Birou 50 dB
Frigider 30 dB
Cameră cu izolare fonică 10 dB


Majoritatea zgomotelor se compun dintr-o serie de sunete individuale cu frecvență diferită, produse concomitent. Pentru obținerea unei imagini mai bune a zgomotului se folosește un grafic care arată nivelul presiunii acustice al diferitelor frecvențe în cadrul audibilității.
Închiderile clădirii pot juca un rol important în controlul și absorbția energiei sunetelor, comportându-se ca barieră antizgomot.


Izolare fonică a clădirilor


Izolarea fonică exprimă capabilitatea materialului de construcție de a rezista transmiterii sunetului aeropurtat și sunetului de șoc.Izolarea la sunetul aeropurtat se referă la izolarea fonică între:

  • încăperilor învecinate orizontal sau vertical, unde sursa sunetului e aeropurtată, de exemplu difuzor, vorbire sau TV;
  • interiorului și exteriorului unei clădiri

Izolarea sunetului de șoc se referă la izolarea unor încăperi învecinate vertical, unde sursa sunetului este șocul, de exemplu cel provenit de la pași.
Izolarea sunetului aeropurtat și de șoc trebuie să țină cont atât de transmisia directă a sunetului cât și de cea longitudinală. La transmisia directă, sunetul e transmis direct prin elementul de perete sau pardoseală, la transmisia longitudinală sunetul purtat de construcție e transmis în jos prin perete sau pardoseală către altă încăpere.

Acustica stațiilor

Acustica spațiului exprimă calitatea acustică a încăperii din punctul de vedere al timpului de reverberație (ecou) și inteligibilității vorbirii. Acesta este relevant îndeosebi la clădirile destinate învățământului, birourilor, teatrelor, etc.

  • Timpul de reverberație măsoară, în secunde, în cât timp se estompează sunetul. E determinat de absorbția sunetului în încăpere și volumul încăperii.
  • Inteligibilitatea vorbirii e determinată de poziția vorbitorului și ascultătorului, de geometriei încăperii, de nivelul zgomotului de fond și al estompării.

Măsuri pentru controlul zgomotului

Există modalități de folosire a izolării fonice pentru controlul zgomotului:

  • Controlul estompării transmisiei – estomparea transmisiei e reducerea cantității de energie a sunetului care trece prin elementul clădirii sau ansamblul acoperiș-perete-pardoseală. Este exprimat în decibeli (dB). Zgomotul poate fi ori de șoc ori aeropurtat.
  • Controlul absorbției sunetului – suprafețele dure reflectă sunetul și amplifică estomparea.
  • Sistemele interioare de căptușire și plafon – sistemele cu performanțele acustice sunt furnizate de producătorii specializați.

Coeficientul de absorbție al diverselor materiale variază conform frecvenței sunetului în herți (Hz).Izolarea fonică a fațadelor

Izolarea fonică a acoperișurilor și pereților se referă la izolarea impotriva sunetului aeropurtat la acoperișul și pereții clădirii în scopul:

  • prevenirii transmisiei excesive a zgomotului extern, de exemplu transportul rutier, transportul pe căi ferate, avioane etc. din exterior spre interior;
  • prevenirii transmisiei excesive a zgomotului intern, de exemplu zgomotul mașinilor în incintele industriale, din interior spre exterior

Criteriile de izolare fonică sunt dependente de regulamentele specifice pentru fiecare țara în parte și de cerințele specifice ale clientului, care pot deasemeni include limitări din partea autorităților teritoriale.

Absorbția sunetului

Coeficientul de absorbție a sunetului aferent materialului stabilește cât zgomot cu frecvența dată poate materialul să absoarbă. Cu cât sunetul este absorbit într-o proporție mai mare, cu atât mai puțin se va reflecta înapoi în încăpere și va duce la estompare.
Absorbția totală corespunde coeficientului de absoarbție egal cu 1. Caracteristicile panourilor izolatoare Kingspan sunt arătate mai jos.

Îmbunătățirea acusticii

Dacă sunt cerute performanțe îmbunătățite de acustică, ex. valori mai înalte de reducere a sunetului sau un timp mai scurt de estompare, sistemele izolatoare de acoperiș și de pereți Kingspan pot fi completate așa cum este arătat mai jos.
Sunt oferite două soluții, una pentru mediul cu umiditate joasă, unde aerul are o umiditate scăzută sau o ventilare potrivită, a doua pentru aplicarea cu umiditate ridicată, ex. bazine de înot.

Aplicare la umiditate scăzutăAceste modele sunt propuse pentru îmbunătățirea performanțelor acustice în medii cu umiditate ridicată, ex. bazine de înot, centre pentru timp liber și alte medii unde se lucrează la o umiditate înaltă.
Construcția e proiectată astfel încât în interiorul stratului acustic să nu se producă condens.
Construcția e proiectată astfel încât cerințele la izolarea termică să fie asigurate exclusiv de panourile izolatoare, și ca stratul acustic să fie folosit numai pentru absorbția zgomotului și izolarea fonică. Eliminarea condensului în cavități necesită asigurarea ventilării cu aer din interiorul clădirii. Aceasta se poate realiza cu ușurință prin încorporarea unui ventilator extractor în căptușeala profilată acustică.

Aplicare la umiditate înaltă

 

 

Înapoi acasă

Contact

Kingspan S.R.L.
Str. Grigore Mora nr. 22
et. 1, ap. 2
Bucuresti, sector 1
ZIP code 011887
Tel: +4021 2315089
Fax: +4021 2221555
info@kingspan.ro